Suusõnaline traditsioon - Ajaloolised isikud - Kirikuõpetajad - Hammerbeck

Paide koguduse õpetaja Hammerbeck olnud tige. Ta poeg võtnud oma teenija Anna, Purdi lambasihveri naiseks, et tal olnud ilusad nisad. Enne, kui nad veel abielus pole olnud, maganud Anna all ja õpetaja poeg üleval, kolmandal korral. Siis käinud poiss nöörredeliga all Anna juures. Korra läinud poeg oma pruudiga saksa jutluse ajal kiriku. Hammerbeck näinud, vihastanud väga, hakanud kantslist perset lakutama ja muud viisi jämedalt sõimama. Vöörmündrid viinud ta kantslist ära. Ta vihastanud enda siis segaseks. Viidud Tartu ravitsemisele, pole vist enam täie mõistuse juure tulnudki ja surnud varsti. Jutustaja arvab, ta ise olnud selle sündmuse ajal umbes 16 aasta ümber.
EKLA, f 199, m 44, 99 (IV-D2) < Paide-Anna khk., Äivere k., Juhkami t. - Hilda Kõrge < Anna Tiisfeldt, 80 a. (1930)

Hammerbeck, Paide õpetaja olnud tige mees. Kolkinud lapsi otsaette .
EKLA, f 199, m 44, 99 (IV-D2) < Paide-Anna khk., Paide l. < Mäo m. - Hilda Kõrge < Anna Septer, 78 a. (1930)

Hammerbeck olnud võrdlemisi kuri, tutistanud lapsi juukseid pidi.
EKLA, f 199, m 44, 99 (IV-D2) < Paide-Anna khk., Paide l. - Hilda Kõrge < Kristine Paija, 80 a. (1930)